konesaumakatto peltikatto

konesaumakatto.info

Konesaumakaton alusrakenteet

Nyt luvassa näillekin sivuille jotakin uutta ja varmasti kiinnostavaa. Moni on kysellyt onnistuuko kattoremontin tekeminen itse. Tottahan toki se onnistuu! Näillä sivuilla kerron kuinka. Ensimmäisessä osassa tehdään alusrakenteet uudelle katolle joka voi olla joko konesaumattu peltikatto tai jokin profiilikate esim. konesauma jäljitelmä Classic tai jokin tiilikuvioinen peltikate. Kunnollisille pohjille voi sitten ammattilainen tulla asentamaan vesikatteen tai sitten asennat senkin itse!

Otin kesällä muutamia kuvia tätä opasta silmällä pitäen.Kuvia olisi tietysti saanut olla enemmän ja parempia mutta yritetään näillä.

Tällä sivulla kerron kuinka tehdä pohjatyöt itse. Sen jälkeen voit pyytää paikalle peltisepän tekemään uuden peltikaton, tai voit hankkia vain tarvikkeet ja jatkaa edelleen itse!
HUOM! Jos vanha kattosi on huopakatto siihen on oma ohjeensa peltikatto vanhan huopakaton päälle.
Ohjeet pellitykseen tulee omalle sivulleen myöhemmin.

Opaskirja kattoremontin tekijälle tai teettäjälle

Jokaiselle joka aikoo tehdä kattoremontin, tai vaikka teettäisi sen vieraalla, suosittelen aina hankittavaksi tätä kirjaa (tämän sivuston läpi selaamisen  lisäksi). Opus antaa hyvät perustiedot vesikatoista, ja vaikka toimisit vain työn tilaajan ei varmasti ole pahitteeksi olla perillä katon rakenteista. Osaat silloin paremmin valvoa urakoitsijan toimintaa katollasi. Kattoremontin hinta on sitä luokkaa, että tavallisen duunarin kannattaa tehdä kaikki voitavansa kustannusten laskemiseksi.

Kattoremontin alkuvalmistelut

Tee tai vuokraa telineet. Räystäs saisi olla noin vyötärön – rinnan korkeudella kun seisot telineillä. Varaa työnaikaiseen peittämiseen hyviä pressuja. Kaikenlaiset hihnat, liinat, narut ja rautalangan pätkät ovat hyödyksi monessa hommassa kun katolla työskennellään.
Jos katto on jyrkkä niin muista myös putoamissuojaimet! Niiden käyttöönkin taidan kirjoittaa joskus oman oppaansa.

Vanhan katon purku

aluskate ruoteet purku

Vanha katto pitää ensiksi purkaa. Tässä tapauksessa oletetaan että kyseessä on peltikatto. Huopakaton päälle rakentamiseen löytyy näiltä sivuilta omat ohjeet. Jotkin ovat sitä mieltä että peltikatonkin päälle voi tehdä uuden peltikaton. No, tietysti voi mutta ei purkamisessa ja uusien pohjien teossa niin kauhea työ ole etteikö sitä kannattaisi tehdä.

Ensin siis puretaan vanha kate. Purku kannattaa tehdä vähän kerrassaan, ja samalla tehdä jo uutta aluslaudoitusta ja levittää aluskatetta. Näin sateen sattuessa sinulla on katolla vain pieni siivu avonaista kattoa joka on helppo peittää. Et tarvitse välttämättä edes pressuja vaan voit peittää aukon rullamaalla perässä tulevia aluskate rullia niin paljojn auki että ne yltävät vanhan pellin päälle! Kuva selvittää ehkä mitä tarkoitan, se on vain sikäli hassusta kohtaa että aluskate on loppunut. Normaalisti tuossa aukon reunalla olisivat aluskaterullat.

Aloita purkaminen katon reunasta (luonnollisesti). Pura vanhaa katto vaikkapa 5 metrin matkalta. Tästä tulee varmasti paljon palautetta mutta mielestäni vanhat ruoteet voi ja kannattaa jättää paikoilleen. Niiden päällä on vain niin helppo liikkua!Aluskate ja tuuletusrimat

Peltikaton alle asennetaan aina aluskate. Kun olet saanut katon aluskatteelle niin voit huokaista helpotuksesta, talosi on nyt sateelta suojassa.

Mikäli vanhat ruoteet jäävät paikoilleen täytyy ensimmäiset korokerimat asentaa jo nyt. Aluskate ei toimi oikein suoraan ruoteiden päällä. Naulaa siis 30 – 50 mm soirot ruoteiden päälle kattotuolien kohdille, ja ensimmäinen aivan katon reunaan. Nyt voit aloittaa aluskatteen asentamisen. Aluskate rullia kannattaa varata niin monta että ne riittävät oikein (300mm) limitettynä räystäältä harjalle. Aluskate on melko edullista.

Aloita räystäältä. Nido aluskatteen reuna reunimmaiseen korokerimaan. HUOM. Asentaminen aloitetaan noin 200 mm seinälinjasta, aluskatetta ei viedä räystään reunaan saakka! Huomioi myös että asennat katteen liukas/kiiltävä puoli ylöspäin.

Nido seuraavien rullien reunat samalla lailla, muista limitys. Viimeinen rulla niin että aluskate päättyy 300 mm ennen harjaa. Ja nyt vain järjestyksessä rullailemaan katetta seuraaville rimoille. Älä kiristä katetta liian kireälle. Käytä nitojaa apuna väliaikaiseen kiinnitykseen. Tietysti nidot vain rimojen kohdilta!

Kun olet peittänyt kattoa noin 5 metriä aluskatteella naulaa korokerimojen päälle toiset samanlaiset tuuletusta varten. Aluskate jää siis näiden kahden riman väliin. 30 mm rimat ovat ok, 50 mm paremmat.

Piiput yms. läpiviennit ovat hankalia mutta kyllä sinä niistäkin selviät. Aikaa, kärsivällisyyttä ja hyvää teippiä vaaditaan paljon. Läpiviennin ympärys rakennetaan irtopaloista jotka ulottuvat riittävästi yhtenäisen aluskatteen päälle. Toisin sanoen menevät piipun viereisten tuuletusrimojen yli. Nosta katetta piippua vasten reilusti! Tähän työvaiheeseen kannattaa oikeasti panostaa eikä fuskata yhtään!

Aluskatteen loppuessa uusi rulla aloitetaan edellisen korokeriman takaa. Kuvan tapauksessakin niin tehtiin vaikkei siltä näytä. Ruoteiden päät eivät ole vielä naulattu kiinni ja katteen sai vietyä niiden alle ja siten riman yli.

Harja siis jätettiin vielä äsken auki. Se peitetään viimeisenä niin että kate tulee ylempien tuuletusrimojen PÄÄLLE. Näin harjalle tulee toimiva tuuletus. Harjan katteen voi laittaa myös ruoteiden päälle, tuuletus eikun paranee.

aluskate harjalla

Ruoteet eli aluslaudoitus

Tämä on aika simppeliä pyssyllä paukuttelua. Varaa ruodelaudoiksi 25 – 32 mm lautaa, riippuen kattotuolien välistä. Pidemmälle välille siis luonnollisesti paksumpi lauta.

Aloita laudoitus räystäältä niin sinulla on jalkojesi alla sen jälkeen koko ajan laudoitus kun etenet harjalle. Älä jatka samalla tuella vierekkäisiä lautoja, äläkä mielellään joka toistakaan kuten kuvassa… Laudat aina täysinäinen kantti ylöspäin! Naulaa jokaiselta tuelta kahdella kuumasinkityllä 70 mm naulalla. Sopiva lautojen väli on 50 – 75 mm konesaumakatolle ja lukkopontti jäljitelmille. Tiilikuvioiselle valmistajan ohjeiden mukaan!

Räystäät, harja ja piippujen ympärykset laudoitetaan umpeen (reilulta alalta). Myös mahdollisten lumiesteiden kohdat on hyväksi laittaa umpeen, ei välttämätöntä varsinkin jos on käytetty 50mm ruodeväliä. Jos katteeksi tulee konesaumakatto on tärkeää että harja tehdään teräväksi, toisin sanoen kummankin lappeen ylimpien lautojen reuna täytyy ajaa viistoksi. Terävä harja tarvitaan kun peltiseppä (tai sinä itse) saumaa harjan.

Kun harja on laudoitettu umpeen voit asentaa sen päälle aluskatteen niin että se yltää molemmilla lappeilla reilusti ruoteiden alla olevan aluskatteen päälle. Nyt harjalla on varmasti toimiva tuuletus!

Yhteenveto kattoremontin pohjatöistä

 •  Kunnon telineet ainakin toiselle lappeelle.
 •  Pressuja ja sidonta tarvikkeita peittelyyn.
 •  Ainakin neljä rullaa peltikatolle tarkoitettua aluskatetta.
 •  Reilusti puutavaraa: 25 – 32 mm raakalautaa, 30 mm rimaa (tai 50×50.)
 •  Kuumasinkityt naulat.
 •  Ruode väli mielellään 50 mm.
 •  Varo rei’ittämästä uutta aluskatetta!

Kysykää ja kommentoikaa rohkeasti niin saadaan kattoremonttioppaasta parempi ja esille erilaisia kattoremontti kohteita ja erikoistilanteita.

9 Comments on "Peltikaton alusrakenteet"

 1. Markku Hankanen | 8.1.2020 at 9.20 | Vastaa

  Konesaumatun peltikaton alustasta on monenlaista näkemystä. 1) Pelkkä umpilaudoitus. Silloin voi ajatella, että pellin alle mahdollisesti tiivistyvä kosteus imeytyy lautohin ja haihtuu niistä, kun olosuhteet sen sallivat. Edellyttää tietysti yläpohjan hyvää tuulettumista. 2) Umpianainen alusta (ponttilauta tai vaneri) ja siihen sirotteeton kermi tai aluskate ja pelli suoraan sen päälle. Näin ohjeistaa mm. Toimivat katot-julkaisu. 3) Edellisen aluskatteen päälle vielä lappeen suuntaiset tuuletusrimat ja niiden päälle harvalaudoitus peltikatteen alustaksi. Tällöin myös pellin ja aluskateen tuulettuminen varmistuu.

 2. Jouko Markkula | 14.5.2020 at 7.26 | Vastaa

  Yhteenveto kattoremontin pohjatöistä

  Ruodeväli mielellään 50 mm.

  Ei ymmärrä.

 3. Jouko Markkula | 14.5.2020 at 7.29 | Vastaa

  Yhteenveto kattoremontin pohjatöistä

  Ruodeväli mielellään 50 mm.

  Ei ymmärrä. Minulla on tiilikatto. Ruoteet 50×50 mm, ruoeväli jotain vajaat 400 mm.

  • erikoismestari | 14.5.2020 at 7.37 | Vastaa

   Eli ei sopisi sellaisenaan konesaumatun peltikaton ruoteiksi. Tiilikaton 400mm väli on aivan liian pitkä ohuelle pellille.
   Ruodelaudat pellin alle niin tiheään ettei jalka mahdu lautojen väliin, hyvä nyrkkisääntö. Silloin väli on alle 100mm.
   Tarkkaa ohjeiden mukainen väli on tuolla 50-70mm paikkeilla katon jyrkkyydestä riippuen, loivalle tiheämpi tai umpilaudoitus.
   Ja kukaan ei estä tekemästä umpilaudoitusta aina.

 4. Harri Laaksonen | 31.10.2020 at 11.45 | Vastaa

  Minulla on Varttikatto ja aluskatteena kovalevy, joka on toiminut hyvin 40 vuotta. Tarkoituksena on vaihtaa Vartti peltikatoksi. Riittääkö vanha kovalevy edelleen aluskatteeksi? Säästyisi paljon aikaa, vaivaa ja rahaa.

  • erikoismestari | 3.12.2020 at 8.42 | Vastaa

   Tämä on niitä ikuisuuskysymyksiä 🙂 Kyllähän se käytännössä riittää konesaumakaton alle, jos tuuletusväli katon ja levyn välissä vain on kunnossa. Tuuletus on aina numero yksi! Virallisesti ei kuitenkaan voi suositella muuta kuin vaihtamaan levyn oikeaan aluskatteeseen, ja taas muistetaan se tuuletusväli.

 5. Pasi Toivanen | 28.4.2021 at 10.43 | Vastaa

  Ruodeväli 50 mm tarkoittaa varmasti lautojen väliin jäävää tilaa, eli tällöin ruodejako on 150 mm (keskeltä keskelle). Riittääköhän itselle 25×100 ruoteet kun kattotuolijako on n. 800 ja kattotuolina rintamamiestalotyyppisesti 50×125. Talo valmistunut 1963.

  • erikoismestari | 29.4.2021 at 20.02 | Vastaa

   Jos laittaa 50mm raolla ja katto on rintamiestalolle tyypillinen jyrkkä ja ilman lumiesteitä, niin riittänee 25mm.

 6. PaniikkiPirkko | 13.8.2021 at 15.23 | Vastaa

  Kattoremontti kesken firman taholta ja koko viikonlopuksi luvattu sadetta…
  Kestääkö ihan varmasti nykyiset aluskatteet kovaa sadetta?? Hermoromahdus lähellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoite ei ole pakollinen, eikä sitä julkaista
 Tämä sivusto käyttää kolmansien osapuolien evästeitä mm. Google. Evästeiden avulla käyttäjille tarjotaan kohdennettua mainontaa perustuen heidän aiempaan selaushistoriaansa. Voit laittaa kohdennetut mainokset pois päältä täältä. Evästeet saat kokonaan pois päältä oman selaimesi asetuksista. Sivusto ei kerää tai tallenna käyttäjien mitään henkilötietoja.