konesaumakatto peltikatto

konesaumakatto.info

Peltikatto huopakaton päälle

Peltikatto, myös konesauma sellainen, voidaan hyvin asentaa myös vanhan huopakaton päälle. Vanha huopakate toimii tällöin aluskatteena.

Tarkista ensin vanhan katon ja huopakatteen kunto

Edellytys vanhan huopakaton hyödyntämiselle aluskatteena on luonnolisesti että se on ehjä. Jos vanhassa huopakatteessa epäilleen olleen vuotoja on vähintäänkin niiltä kohdilta syytä poistaa huopaa ja tarkistaa aluslaudoituksen kunto ja mahdolliset kosteusvauriot. Jos huopakatto on yleisesti ottaen hyvässä kunnossa, voidaan avatut kohdat paikata ja tehdä peltikatto edelleen suoraan huovan päälle. Jos taas katolla kävellessä katto painuu jalan alla, tai huopa on erityisen huonossa kunnossa, on vanha katto syytä purkaa kattotuoleihin saakka. Samalla päästään tarkistamaan eristyksen kunto.

Peltikate vanhan huopakatteen päälle

Tässä vaiheessa huopakatto on siis tarkastettu ja puhdistettu. Poista seuraavaksi räystäältä huopaa noin puolen metrin leveydeltä, niin että saat poistetuksi pari lautaa räystäältä. Ei kuitenkaan alinta. Laudat poistetaan siksi että peltikaton alle saadaan toimiva tuuletus räystäältä räystäälle.

Seuraavaksi vanhalle huopakatolle tehdään pystykoolaus ja aluslaudoitus. Pystyyn, räystäältä harjalle, naulataan rimat esim. 30 x 50 mm tai vielä mieluummin 50 x 50. Näiden tehtävänä on varmistaa edellä mainittu räystäältä räystäälle tuuletus. Tässä vaiheessa katon painumat on helppo oikaista tasaamalla tuuletusrimat samaan tasoon linjalangan ja puukiilojen avulla. Varmista että rimat kiinnittyvät kuitenkin kunnolla alustaan!

Näiden tuuletusrimojen päälle tehdään sitten aivan normaalisti peltikaton aluslaudoitus. Umpeen laudoitetaan räystäät, päädyt ja savupiipun ja muiden läpivientien ympärykset. Mikäli katteeksi tulee konesauma tai vastaava jäljitelmä esim. Classic muille osille laudoitus tehdään jättäen lautojen väliin 50 – 70 mm rako. Harjalla ruodelautojen tulee muodostaa terävä kulma, ei siis saa jäädä V:n mallista rakoa!

Tiilikuvio yms. profiilikatteiden tapauksessa noudata ruodejaossa valmistajan ohjeita!

18 Comments on "Peltikatto huopakaton päälle"

  1. Jukka Annala | 25.5.2014 at 17.52 | Vastaa

    Oikeen lovilalla katoilla voidaan tehdä myös niin, että kun on huopakate niin konesuuma tai classik asennetaann heti huovan päälle. Näin ollen ei jää tuuletustilaa tuohon väliiin. Mutta toisaalta, kun katteet ovat tiiviisti vasttakkain niin eihän sinne tarvitse ilman päästäkkään. Tiedän muutaman kohten jossa näin on tehty ja ihan rak.valvonnan luvalla….

    • Olet aivan oikeassa. Nykyään tehdään paljonkin varsinkin suurempia uudiskohteita joissa aluskatteena on bitumikermi ja pelti tulee suoraan sen päälle.

  2. Harri Pakkanen | 17.6.2014 at 12.54 | Vastaa

    Timpuri kysyy? kuinkas paioviranomaiset suhtautuvat peltikatteen alle jäävästä vanhasta bitumikatteesta, koska kattorakenne tulee muistuttamaan hormistoa, ja toinen asia vakuutusyhtiö tulipalon sattuessa.

    • Jorma Kaikkonen | 23.5.2015 at 7.49 | Vastaa

      Eivät suosittele, etkä myöskään pysty tarkistamaan huovan alla olevaa laudoitusta, josko on vaikka homeessa yläkerran huoneiden vinokattojen kohdalta. Hosumalla ei tule hyvää. Ainakaan ei kannata antas yli 5 vuoden takuuta, jos ja kun altapäin tuleva kosteus kondensoituu huovan alle kastellen laudat.

    • Viranomaiset eivät kaikissa kunnissa suhtaudu myönteisesti ja asia kannattaa aina selvittää. Peltikaton tekeminen huopakaton päälle ei ole paras ratkaisu mutta paljolti käytetty eikä oikein toteutettuna mitenkään virheellinen rakennustapa.

  3. Haluaisin tarkemmin tietää tuon ”pelti suoraan” bitumikermin päälle asennustavasta. Onko tämä tapa ”huonompi” kuin jos bitumikermin päälle vielä asennetaan rimoitus. Kustannuksia tietysti säästyy, mutta toimiiko rakenne? Nythän meillä on laudoituksen päällä huopa ja laudoituksen alla on kylmä yläpohja. Ymmärrän miten tuuletus toimii, jos sitä varten on selvä rako rakenteiden välissä. Mutta kiinnostaisi tietää ihan tarkasti, miten tämä lauta+kermi+pelti -systeemi toimii ja miten kosteus rakenteissa kulkee. Vesikattorakennetta ei asennuksen jälkeen enää voi muuttaa, eli on parempi selvittää asia näin etukäteen perinpohjin.

    • Jos pidättäydyn faktatiedoissa niin konesaumakatteen asentaminen suoraan uuden sirotteettoman bitukermin päälle on nykyisin käytössä oleva hyväksytty rakennustapa. Bitukermi toimii pellin alla aluskatteena ja äänieristeenä. Vanhan huopakaton rimottaisin aina. Tuskin yhdessäkään tapauksessa alustan tasaisuus olisi riittävä saumatulle peltikatteelle. Rimoituksella saadaan aikaan tasainen, suora ja ristimitassaan oleva alusrakenne.

  4. Jarmo Kanerva | 16.12.2016 at 10.58 | Vastaa

    Entä tällainen: Remonttikunnossa olevassa rintamamiestalossa on pärekaton päälle asennettu huopakatto – näyttäisi olevan ehjä. Voidaanko peltikatto asentaa huopakaton päälle, tuuletuksesta huolehtien?

    • Oli mennyt roskapostiin, vastaan silti. Eli itse ainakin tuossa tilanteessa ottaisin päreet ja huovan pois. Jos nyt jostain syystä kuitenkin tekisitte tällaisen päälle peltikaton niin lähinnä pohjien teossa / oikaisussa voi olla haasteita. Ottakaa ainakin tarpeeksi pitkät ruuvit että saatte korokerimat kunnolla kiinni alusrakenteisiin päreidenkin lävitse. Myös päreiden alapuolisten rakenteiden kunnosta on syytä varmistua…

  5. urakoitsija | 18.2.2017 at 10.32 | Vastaa

    Peltikatto huopakaton päälle on TÄYSIN normaali ja hyväksyttävä tapa tehdä kattoremontti. Vanha hyväkuntoinen huopa peltikaton alla on vain hyvä ääneneriste ja aluskate. Sehän on idioottivarma katto kun konesauman alla on vielä toinen täysin vedenpitävä kate. Tietysti pitää muistaa tuuletusvälin jättäminen mutta se onhelppoa. Ja ainahan kattopohjaa on syytä vähän oikaista ja se käy kätevästi juuri niillä korokerimoilla.

  6. Paavo Mastokangas | 7.12.2019 at 20.35 | Vastaa

    Sanoipa eräs kattomestari, että huopakatetta ei pidä jättää pellin alle.
    Pelti kuumenee kesähelteellä tavattomasti ja aiheuttaa alla olevan huovan ”sulamisen”
    Tuo ”sulaminen” aiheuttaa melkoisen hajuhaitan, joka saattaa levitä jopa asuinhuoneisiin.

    • erikoismestari | 7.12.2019 at 21.00 | Vastaa

      Hyvä, joskin harvemmin kuultu pointti. Varmastikin joissain kohteissa näin voi käydä. Toistan nyt vähän itseäni, mutta tässäkin yhteydessä on hyvä mainita että esimerkiksi Ruotsissa konesaumakaton alla on lähes poikkeuksetta umpilaudoitus ja huopa, ja rakennustapa on kasvamaan päin Suomessakin. Harvalaudoitusta ja roikkuvaa aluskatetta ei naapurissa juuri käytetä. Nyt on vaan tärkeää ymmärtää että tällaisissa uudiskohteissa alushuopa on juuri tähän tarkoitettua, ei vanha huopakatto. Muutenkin rakennesuunnittelija on tietysti ainakin toivottavasti suunnitellut katon toimivaksi huopa alla. Eli huopa pellin alla on hyväksyttävä, jopa suositeltava ja yleisesti käytetty rakennustapa. Vanhan huopakaton päälle pelti taas pienellä varauksella.

  7. 22 vuotta vanha talo, jossa palahuopakatto, ei tiedossa onko alushuopaa. Vuotanut, lumien sulamisvesikin tuli läpi kun jiirissä jäätä eikä vesi päässyt valumaan vaan ilmeisesti oleili katolla ja löysi reiät. Palahuopa ilmeisesti ammuttu hakasilla kiinni, ainakin yhden sellaisen löysin katolta, eli ammuttu ohi ja seuraava pala ei ole peittänyt sitä.
    Nyt on suunnitelmissa konesaumakatto. Tuo mainittu kuumeneminen lienee totta, erityisesti etelän puoleisella lappeella. Onhan se itse huopakin tietysti kuumentunut, kun se on vielä musta, ja mustaan peltiäkin olen suunnitellut.
    Mutta olisiko kuitenkin ihan hyvä ratkaisu jos tuon palahuovan päälle koolaus, 50×50 harjalta räystäälle ja sen päälle poikittainen harva laudoitus, jonka päälle tuo pelti, konesaumakatto. Ja itse en aio tehdä peltitöitä, niitä pohjatöitä niinkin, koolaukset ja laudoitukset.

    • erikoismestari | 31.5.2020 at 9.34 | Vastaa

      On periaatteessa ihan ok ratkaisu. Puhdista ja korjaa palahuopakate ensin niin että se toimii hyvänä aluskatteena. Huolehdi että ilma varmasti kiertää pellin alla joka paikassa ja joka suuntaan. Usein tehdään koolaukset oikein, mutta sitten lyödään harja tai räystäs umpeen niin, ettei tuuletus kuitenkaan toimi lainkaan.

      • Tervehdys! Mökille huopakaton 15v vanhan päälle meinasin laittaa peltikaton. Räystäältä pari lautaa pois samoin harjalta auki. Koolaus 50*50 aluskate ja päälle 50*50 ja riittääkö 25*100 lauta kun kattotuolien väli 600 sekä jyrkkä katto? Miltäs tälläinen rakenne kuulostaa ? Mitä pitäisi vielä huomioida ? Pelti tulee olemaan sileä lukkopontilla.
        Kiitos vastauksista !!!

      • Mökkikatto kuntoon | 7.5.2021 at 21.54 | Vastaa

        15-v palahuopa tällä hetkellä. Päälle meinasin laittaa sileän lukkopontilla olevan pellin. Tuuletus räystäältä pari lautaa pois ja harjalta kanssa ? 50*50 ja aluskate sekä 30*50 rima sekä laudoitus. Mitä mieltä asiantuntijat ovat?
        Kiitos vastauksista !

  8. kattorakentaja 1973 | 1.6.2020 at 9.37 | Vastaa

    Puhutaan nyt kohteesta, eli rinamamiestalo. 1950-luvulla pärekattoinen, jonka päälle on tehty huomakatto.
    Eli kattotuolit, harvalaudoitus/päreet ja huopa. Isäpapan eläessä teimme siihen velimiehenkanssa harjansuutaiset laudoitukset, sekä pelti vielä – ts. sellaien ”kerrosvoileipä”- joka edelleen on ”hengissä, toimii, eikä haise kesähelteellä bitumi pellin alta, ei katto vuoda- kerran maalattu, homma pelaa. Isäpappakin on jo 1986- jälkeen ollut maan mullissa, Lapsenlapsi asuttaa kiinteistöä.
    Ainut, mikä on robleena, olisi jo maalauksen tarve – savupiipusta tulleen ”valuma” jäljen korjaus, joka on syönyt pellistä maalin.
    Tänäkesänä laitan piharakennukseen, vielä mietinnässä, avaanko muutaman huopakermin, tarkastaen laudoituksen, senjälkeen harjansuuntaan lautaa alle, ja pelti päälle, jättäen huovan paikalleen. Pelti kestää.
    Huopapuolen aion kuitenkin varmistaa, että se jää ehjäksi- jos jotain tippavettä tulee pellinalle, niin poistuuhan se tuuleen.

  9. M.I. Knen | 9.6.2021 at 13.01 | Vastaa

    Kyse on 20 v vanhasta 1,5 krs omakotitalosta, jolla nyt huopakatto, joka korvataan peltikatolla.
    Kumpi on varmempi ratkaisu parvekkeen ja verannan jiirien vuoksi mahdollisia vuotoja ajatellen, tiilikuvioinen pelti vai konesaumapelti?

Kommentoi

Sähköpostiosoite ei ole pakollinen, eikä sitä julkaista




 Tämä sivusto käyttää kolmansien osapuolien evästeitä mm. Google. Evästeiden avulla käyttäjille tarjotaan kohdennettua mainontaa perustuen heidän aiempaan selaushistoriaansa. Voit laittaa kohdennetut mainokset pois päältä täältä. Evästeet saat kokonaan pois päältä oman selaimesi asetuksista. Sivusto ei kerää tai tallenna käyttäjien mitään henkilötietoja.