konesaumakatto peltikatto

konesaumakatto.info

Paras valinta katollesi on konesaumattu peltikate eli konesaumakatto

Miksikö? Luettuasi tämän sivun, tiedät sen kyllä. Tällä sivulla on tietopaketti konesaumakatoista jokaiselle kattoremonttia suunnittelevalle. Lisäksi koetan parhaan taitoni mukaan antaa ohjeita muunmuassa saumakaton aluslaudoituksen tekemiseen ja aluskatteen asennukseen. Muitakin kattoremontti aiheisia artikkeleita on luvassa, mutta aloitetaan konesaumakatoista.

Muita peltikatto vaihtoehtoja

Kiistämättä laadukkain ratkaisu peltikatoista on kiistämättä konesaumakatto. Omatoimiselle rakentajalle saumakatto ei kuitenkaan sovi koska siihen vaaditaan erikoistyökaluja ja hieman taitoa ja kokemustakin. Jos haluat tehdä peltikaton itse niin kyseeseen tulevat lähinnä erilaiset profiilipellit kuten Ruukin Tiilikainen. Jos aiot teettää kattoremontin vieraalla, ei hintaeroa konesaumatun ja profiilipellin välillä juurikaan ole. Jos taas haluat ja pystyt tekemään katon itse, niin silloin taas voit profiilipeltiä, esim. Tiilikaista, käyttämällä säästämään tuhansia euroja. Peltien asennus ei ole vaikeaa, ja valmiit läpiviennitkin on helppoa asentaa niiden mukana tulevilla ohjeilla. Myöskään erikoistyökaluja ei vaadita. Tiilikuvio katon asentamista en ainakaan vielä käsittele.

Mikä on konesaumakatto?

Saumakatolla tarkoitetaan peltikattoa jossa kattopellit on saumattu kaksinkertaisesti kiinni toisiinsa tekemättä valmiiseen kattoon ainuttakaan reikää. Katso kuva. Nykyisin käyttöön on vakiintunut termi konesaumakatto, sillä peltirivit saumataan kiinni toisiinsa koneellisesti joko sähkö- tai käsikäyttöisillä saumauskoneilla. Myös ilmauksia konesaumattu peltikatto tai peltikate käytetään. Nimitettiinpä konesaumakattoa sitten miksi tahansa, ei siitä tosiasiasta päästä mihinkään että kyseessä on se ainoa oikea peltikatto. Tärkein ominaisuus on saumakaton vedenpitävyys ja todella pitkä käyttöikä. Lisäksi se on arvokkaan näköinen ja ainoana peltikattona muovattavissa kuinka monimuotoiselle katolle tahansa. Katsele vaikka seuraavan kerran oman kaupunkisi julkisia rakennuksia ja kerrostaloja, minkä tyyppinen peltikatto näistä yleensä löytyy? Nykyisin tarjolla on myös konesaumakattoa hieman ulkonäöltään ja hinnaltaan muistuttavia lukkopontillisia peltikattoja. Näiden surkeahkon saumarakenteen vuoksi niitä ei voi suositella kuin korkeintaan aivan jyrkimmille katoille joissa lumi ja vesi eivät varmasti seiso. Ole siis tarkkana mitä ostat. Pyydä ainakin paikalliselta peltisepänliikkeeltä tarjous oikeasta peltikatosta ennenkuin otat mahdollisesti saumoistaan vuotavan kopion katollesi.

Kattoremontti edessä? Miten voit säästää rahaa?

Kattoremontin hinta saattaa hirvittää. Ahkeralla ja jonkinlaisia kädentaitoja omaavalla on kuitenkin mahdollisuus säästää rahaa. Vanhan katon purku on selkein työvaihe, jonka voit tehdä itse. Alla kerron kuinka voit säästää rahaa ja tehdä konesaumakaton pohjatyöt itse. Jos pystyy itse tekemään purkutyön ja aluskatteen asennuksen säästää jo sievoisen summan rahaa. Purku ja pohjatöiden hinta on lähes puolet kattoremontista.

Konesaumatun peltikaton alle aluskate?

Jos olet hankkimassa itsellesi konesaumatun peltikaton, mutta haluat tehdä pohjatyöt itse, seuraavassa ohjeita. Ainoana peltikatteena konesaumattu pelti on mahdollista asentaa ilman aluskatetta tiettyjen edellytysten täyttyessä. Aluskate on kuitenkin katon teossa tai uusimisessa niin pieni kustannus että sen pois jättämiselle ei ole mitään perusteita. Joskus peltikatto tehdään vanhan huopakaton päälle, silloin aluskatteena voi toimia alle jäävä huopakate, kunhan se on ehjä. Tuuletuksesta huovan ja pellin välissä tulee huolehtia! Tehtäessä uutta kattoa aluskate levitetään räystään suuntaisesti, alhaalta alkaen. Aluskatteen alimman rivin tulee ylittää seinälinja noin 10 cm, mutta se ei saa ulottua räystääseen saakka. Tämä siksi että ilma pääsee vapaasti kiertämään aluskatteen ja peltikaton välissä. Jätä siis aluskate irti katon reunasta noin 30 cm. Tästä sitten lähdetään kerros kerrokselta levittämään aluskatetta kohti harjaa. Sopiva katteen limitys on 150 mm. Älä asenna aluskatetta liian kireälle vaan se saa ja pitääkin olla kattotuolien välissä hieman ”pussillaan”. Älä vedä viimeistä aluskateriviä aivan harjalle saakka vaan jätä se irti noin 20 cm. Tähän palataan myöhemmin. Toista nyt edellä mainitut työvaiheet katon toisella lappeella. Katso kuva.

Konesaumakaton oikea aluslaudoitus eli ruoteet – ruodejako.

Aluskatteen asennuksen jälkeen on siis vuorossa peltikaton aluslaudoitus. Ensiksi kattoa täytyy kuitenkin korottaa riittävän tuuletuksen aikaansaamiseksi aluskatteen ja pellin väliin. Kattotuolien päälle naulataan 30-50 mm rimat. Siis kattotuolien päälle, niiden suuntaisesti, räystäältä harjalle päin, aivan alhaalta harjalle saakka. Tämän jälkeen voit peittää harjan aluskatteella niin että se menee molemmin puolin noin 150 mm aikaisemmin laitetun katteen yli. Näin harjasta saatiin hyvin tuulettuva. Katso kuva. aluskate harjallaÄlä säästä ruodelaudoitukseen käytettävien lautojen laadussa. Kaikki vähänkin suuremmat epätasaisuudet tulevat näkymään pellin alta viimeistään yhden talven jälkeen. Kaiken kaikkiaan konesaumakatto on melko tarkka pohjarakenteistaan. Vie alin lauta noin 10 mm yli räystäslaudasta. Otsalaudat päädyissä laitetaan samaan tasoon aluslaudoituksen kanssa. Sopiva ruodejako on 20 – 70 mm, katon jyrkkyydestä riippuen. Loivalla katolla tihempään ja toisinpäin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää että jalka ei saa ruode lautojen välistä mahtua. Vanhoja kattoja purettaessa tapaa hyvinkin harvoja, jopa noin 200 mm välillä tehtyjä laudoituksia ja hyvin katot ovat palvelleet. Ei silti kannata säästää muutamaa kymppiä laudassa vaan tehdä mieluummin liian tiheä kuin harva laudoitus. Harjasta tehdään terävä, siis kummankin lappeen ylimmäiset laudat kohtaavat toisensa harjalla tiviisti, niin ettei väliin jää rakoa. Peltiseppä kiittää myöhemmin. Umpeen laudoitetaan piipun ympärys ainakin 0,5 metriä puolelleen piipun pellitystä varten. Samoin umpeen laudoitetaan jiirit, räystäät ja harja.

Konesaumatun peltikaton läpiviennit jotka eivät vuoda.

Yleisin vuotopaikka peltikatolla (ja tietysti muillakin katoilla) ovat läpiviennit. Jos kattosi vuotaa kannattaakin viemärin tuuletusputken, savupiipun ja huippuimurin läpiviennit tarkistaa ensimmäisenä. Usein tiiivisteet ovat hapertuneet, ja katto on sitten alkanut vuotaa läpiviennin kohdalta. Yksi saumakaton parhaita ominaisuuksia on sen läpivientien toteutus. Kaikki läpiviennit, kuten savupiippu, viemärituuletus, ja ilmastointikoneet voidaan saumata kiinteästi ja täysin vesitiiviisti muuhuun kattoon kiinni. Vuotoalttiita tiivisteeseen perustuvia läpivientejä ei saumakatossa tarvitse käyttää. Läpivientien pelti saumataan kattopeltiin kaksinkerroin, aivan kuten kaikki peltirivitkin. Rakenteesta saadaan näin täysin vesitiivis, ja mikä parasta katon peltiin ei tarvitse tehdää yhtään ruuvin tai naulan reikää, jotka vuotavat ennemmin tai myöhemmin. Oikein ja huolella tehtynä konasaumakaton läpivienti ei vuoda, ja kestää varmasti sen minkä kattokin. Eli ainakin sinun elinikäsi.

Kattoturvatuotteet konesaumatulle peltikatolle

Kun tehdään kattoremontti, menevät kattoturvatuotteetkin uusiksi. Saumakatolle kattoturvatuotteita asennettaessa ei kattoon tarvitse tehdä ainoatakaan reikää! Niin lumiesteet , lapetikkaat kuin kattosillatkin kiinnitetään peltirivien saumoihin sitä varten tarkoitetuilla kiinnikkeillä. Taas yksi piste konesaumakatolle. Esimerkiksi tiilikuvioisella peltikatolla kaikki kiinnikkeet joudutaan kiinnittämään läpi ruuvaamalla. Varsinkin lumiesteissä ruuvit joutuvat koville lumikuorman alla. Ennemmin tai myöhemmin joku ruuvi löystyy ja katto alkaa vuotamaan. Myös ruuvien kumitiivisteet hapertuvat ajan myötä ja taas katto vuotaa… Pahin vaurio syntyy kun tiilikuvioisella tms. katolla kohtuullinen lumikuorma ylittyy, ja lumiesteet tai lapetikkaat tulevat putoavan lumen mukana alas. Silloin läpiruuvaatut kiinnikkeet tekevät todella pahaa jälkeä peltikatolle!

Konesaumakaton hinta / neliö

Konesaumattua peltikattoa pidetään yleisesti kalliina. Hieman hinta asioihin perehdyttyään huomaa ettei asia suinkaan ole niin. Toki paljon käsityötä sisältävänä saumakatto on arvokas, mutta hinta-laatusuhteeltaan se on voittamaton. Eikä itse asiassa sen kanssa hinnalla kilpaile kuin huopakatteet,joiden käyttöikä taas on alle puolet peltikaton vastaavasta. Oma kokemukseni noin kymmenestä omakotitalon kattoremontista on että jokaisessa kallein tarjous oli rannila, ruukki tai vastaava tiilikuvio tai konesaumajäljitelmä kate. (tarjousta pyydettiin siis vain erilaisista peltikatteista) Kaikkiin näihin kohteisiin asennettiin lopulta konesaumakatto koska se oli halvin! Markkinoille on tullut näitä virityksiä jotka muistuttavat konesaumakatto etäisesti ulkonäöltään, mutta ehkä hieman yllättäen myös hinnaltaan. Pyydä siis tarjous oikeastakin peltikatosta ennenkuin valitset sen ”halvemman” version. Konesaumakaton hinnat liikkuvat 35 ja 55 euron välillä / neliö riippuen katon mallista ja missäpäin Suomea liikutaan. Paikalliset hintaerot voivat olla hyvinkin suuria. 45 euroa neliölle on kuitenkin hyvä keskiarvo hinta jolla kattosi pellityksen kustannuksia voit laskeskella. Tämä siis valmiille pohjille tehtynä, ilman kattoturvatuotteita ja läpivientejä. Kokonaisen kattoremontin neliöhinta on sitten jossain 100e / m2 paikkeilla. Hintaan vaikuttaa paljon myös ajankohta jolloin tarjousta pyydät. Jos kyselet jo syksyllä peltikattoa seuraavaksi kesäksi, on hinta varmasti halvempi kuin jos tekisit saman kyselyn esim. toukokuussa. Jättämällä tarjouspyynnöt liian myöhään jäät myös todennäköisemmin kokonaan ilman konesaumakattoa. Muista tarjouksia vertaillessasi ettei halvin tarjous ole aina se oikea valinta. Älä tuijota sokeasti pelkkää hintaa vaan kiinnitä huomiota muihinkin seikkoihin tarjouksessa ja kattofirmassa. Lue lisää tietoa aiheesta konesaumakaton ja kattoremontin hinta.

10 Comments on "Konesaumattu peltikatto"

 1. Eero Marttila | 6.12.2016 at 17.19 | Vastaa

  Hei
  Tuo linkki kirjaan ei toimi.
  Mistähän ko kirjan voisi ostaa?

  Olen uusimassa lähes sata vuotiseen hirsirakennukseen kattoa.
  Alunperin laitettu pärekatto ja sen päälle myöhemmin huopakatto.
  1985 teimme täydellisen remontin rakennukseen ja laitoimme vielä kolmanneksi katoksi Rannilan Tiilikaisen, josta nyt pinnoitteet irronneet ja näköseikkojen vuoksi uusimme katon.
  Katto firmat (Prima, Hämeen Laaturemontti ehdottavat vielä lisäämään aluskatteen huopakaton ja kaupittelemansa peltikaton väliin joka minusta tuntuu ihan järjettömältä.
  Lisäksi kun rakennuksen vintti on laidoita noin metrin korkuinen ja harjalta 3,5 metriä joten ilmarakoa on mieletäni riittävästi jos sieltä joskus jotain kondensiovesiä tulee väli pohjaan. Välipohjassa on sellupuhallusvillaa 15 cm, multaa ja sammalta 30 cm, vanha paneli ja 2 x 2 ” koolaus ja 5 cm minaraalivillaa ja muovikelmu ja sitten paneli.

  br.

  eero marttila
  0400 317487

 2. Moro. Voinko jättää vanhat ruoteet ja täyttää raot uudella laudalla? Haittaako jos jää 1-2 mm rakoja ja jos alustasta ei tule täysin tasainen? Ja tämän umpilaudoituksen päälle aluskermi, ilman korokerimaa. Voiko tehdä näin, onko määräysten mukainen?

  • Moi. Ensinnäkin ymmärrän kysymyksen niin että olet kermin päälle asentamassa konesaumakattoa.
   Tämä on juuri ns. erikoisrakenne johon viittaan esim. täällä. Periaatteessa konesaumakaton voi ihan RT-kortin mukaankin asentaa suoraan huovan päälle, mutta en ole nähnyt tätä vielä käytettävän pientaloissa. Julkisissa rakennuksissa / taloyhtiöissä sen sijaan useinkin. Erona näissä kohteissa on että rakenteen on suuremmissa kohteissa suunnitellut ammattitaitoinen suunnittelija. Kermin tulisi olla pintasirotteeton ja polyesterirunkoinen. Alustan tasainen, käytännössä vaneri. Aina kun johonkin asennetaan täysin tiivistä materiaalia, kuten tässä tapauksessa kermiä, liittyy siihen riskejä. Täytyy varmasti tietää mitä on tekemässä ja toimiiko rakenne, ja sitä en voi näkemättä luvata.
   Jos et halua purkaa vanhoja ruoteita asenna niiden päälle räystäs-harja suuntaan 50mm korokesoirot kattotuolien kohdille. Niiden päälle aluskate ohjeiden mukaan ”pussilleen”, ei kuitenkaan makaamaan vanhojen ruoteiden päälle. Sitten kaiken päälle uudet ruoteet max. 60mm ruodevälillä. Tuulettuva ja toimiva rakenne ja suht helppo toteuttaa. Myös kattopohjan mahdollinen oikaisu onnistuu tässä vaiheessa hyvin.
   Lue vielä esimerkiksi peltikaton alusrakenteet ja peltikatto huopakaton päälle..

 3. Kiitos vastauksesta. Kyllä konesaumattua peltiä laitetaan kerrostalon kattoon. No jos tuo kermi on mahdollinen ongelma, voidaanko pelti sitten asentaa umpilaudoituksen päälle ilman kermiä, tarvittaessa uusitaan kokonaan umpilaudoitus? Mikä tuossa menisi vastoin määräyksiä tai olisi riski?

  • kattomestari | 14.10.2017 at 9.54 | Vastaa

   Molemmat tavat ovat ok, pelti suoraan kermin tai umpilaudoituksen päälle. Jos nämä ovat vaihtoehdot niin ehdottomasti kermin päälle. Ilman aluskatettakin saa konesaumakaton tehdä, mutta ei sitä kannata pitää lähtökohtana. Kermin päälle tekeminen ei välttämättä ole minkäänlainen riski, mutta kuten sanoin riippuu täysin kohteesta ja nykyisestä rakenteesta. Jos kyseessä on kerrostalo joudutte joka tapauksessa hakemaan rakennusluvan. Rakennusluvan saaminen taas edellyttää pätevän rakennesuunnittelijan laatimat suunnitelmat. Lisäksi täytyy nimetä pätevä vastaava työnjohtaja. Kun nämä edellämainitut ovat kunnossa tulee katosta mitä todennäköisimmin toimiva ja turvallinen, oli rakenne sitten mikä tahansa. Rakenteen siis määrittää pääsuunnittelija eikä esim. hallituksen puheenjohtaja (ellei hän sitten satu olemaan pätevä rakennesuunnittelija).

 4. Kiitos selvennyksistä. Näillä mennään.

 5. Dzevad Dzebo | 7.1.2018 at 0.51 | Vastaa

  Moi
  Olen kiinnostunu omakotitalosta jossa talon vanha puoli on näköjään purku kunnossa. Tarkastaja on merkannut että homet on sitä luokkaa ettei muuta vaihtoehtoa ole.
  Katto on kuitenkin hyvässä kunnossa, asennettu v.2013 ja se on konesaumakatto.
  Kysymys kuuluu:miteen saadan sellainen katto puretu vahingoittämättä sitä?
  Idea on kuitenkin asentamaan takaisin kun saadan ns.vanha puoli taas pystyyn.
  Kiitos etukäteen
  T.Dzevad Dzebo

  • erikoismestari | 3.2.2018 at 15.54 | Vastaa

   Moi! Valitettavasti ei mitenkään. Ainakaan pelkkiä peltejä ette ehjänä saa purettua. Teoriassa yhden lappeen voisi jossain tapauksessa saada nosturilla poistettua kokonaisena ja ehjänä. Tämä vaatisi kyllä onnistuakseen helpon kohteen, hyvää tuuria, reippaasti seikkailumieltä ja ennakkoluulotonta asennetta.
   Kyllä se uusi katto on nyt romumetallia, vaikka se tietysti harmittaakin hyvää kattoa purkaa.

 6. Konesaumakatto asennetaan meille ensi viikolla ja pohjat tehtiin itse. Näiltäkin sivuilta löytyneistä ohjeista oli apua, kiitoksia vaan. Laittakaa vaan hyvät ihmiset konesauma, on se vaan paras. Ainakin peltikatoista.

Kommentoi

Sähköpostiosoite ei ole pakollinen, eikä sitä julkaista
 Tämä sivusto käyttää kolmansien osapuolien evästeitä mm. Google. Evästeiden avulla käyttäjille tarjotaan kohdennettua mainontaa perustuen heidän aiempaan selaushistoriaansa. Voit laittaa kohdennetut mainokset pois päältä täältä. Evästeet saat kokonaan pois päältä oman selaimesi asetuksista. Sivusto ei kerää tai tallenna käyttäjien mitään henkilötietoja.